zondag 14 december 2008

14/12: Whitianga - Hahei

Zondag 14 december 2008
  • Whitianga - Hahei 33,5 km, in totaal 319 km en 7u20 onderweg (2u27 gefietst aan 14,25 km/h en max. 48,50 km/h)
Een gelukkige verjaardag Joris vanuit een zonnig New-Zealand. Rita voelde zich beter, de manager van de camping wenste ons verder een goede reis en Merry Christmas, en rond 10u30 verlieten we de camping richting Hahei. We laten ons overzetten door Ferry Landing, het is maar zo'n 200 meter tot aan de ander kant van de Mercury Bay. Ook aan de andere zijde is het flink trappen geblazen, we zijn eerlijk, we hebben het parcours in het Noordereiland onderschat. Het is een aaneenschakeling van heel steile hellingen en onze fietsen zijn zwaar geladen. Gelukkig was de rit niet zo ver, ongeveer zo'n 16 kilometer tot aan de camping. Op 1 à anderhalf uur wandelen ligt hier Cathedral Cove, maar morgen meer daarover.

Onze aandacht gaat vandaag naar Hot Water Beach, een acht kilometer verder. Ook in dit klein ritje zaten vier venijnige klimmetjes, je zal het hier niet verleren. We waren net op tijd om van dit natuurfenomeen te genieten. Een kuiltje graven in het zand en opletten dat je je vel niet verbrand. Het is een beetje zoeken tot je de gepaste temperatuur gevonden hebt. We genieten van de natuur tot het terug hoogtij begint te worden en we door koud water overspoelt worden. Het ideale moment is 2 uur voor en 2 uur na het laag tij, 4 uur genieten in een warm waterbad aan zee, met zicht op de Pacific in volle zomer, te gek zeg!

Wat is Hot Water Beach?
(meer info: http://www.mercurybay.co.nz/activities/hotwaterbeach.php)

Twee kilometer onder het strand is een reservoir van warm water met een temperatuur van ongeveer 68°C. De warmtebron is een restant van de vulkanische activiteit van de Coromandelregio 5 à 9 miljoen jaar geleden.


Wat gebeurt er? Het koude zeewater sijpelt door de bodem en door de vulkanische activiteit borrelt het weer naar boven. Er ontspringen twee bronnen, Maori en Orua genoemd met een onderlinge afstand van 20 meter.

Zoals eerder geschreven doen we morgen een ander natuurfenomeen aan. Wat hebben wij toch een druk leven hier op New-Zealand.

Geen opmerkingen: