zaterdag 13 december 2008

13/12: Whitianga - Whitianga

Zaterdag 13 december 2008
We laten ons het comfort wel gevallen, we hebben deze nacht in een cabin geslapen. Rita voelde zich gisterenavond niet te best, de inspanning en de warmte misschien, we vonden het opportuun om voor 2 dagen hier te blijven en voor onderdak te gaan.

We hoorden gisteren van de manager dat er vandaag een Christmasparade was. Met zomerse temperaturen, dat wilden we niet missen. In het centrum van de stad op een groot grasplein staan een tiental tentjes waar plaatselijke kunstenaars het beste van hun kunnen ten toon stellen: houtsnijwerk, beeldhouwwerk, schilderijen, batik enz... Er was een kraampje waar men de oogst appelsienen ter plekke aan het persen was. Het sap wordt per liter verkocht, in de late namiddag bleek alles verkocht te zijn. Het hoogtepunt van het gebeuren was rond 12 uur 's middags. Een optocht van wagens begeleidt door de sirene van het vrijwilligers-brandweerskorps. Vooral de plaatselijke middenstand was vertegenwoordigd. Een rare toestand voor ons, iedereen in zomerse outfit met een kerstmuts op het hoofd, en Merry Christmas wensen.

Op een balkon speelde een band kerstdeuntjes. Een deel van de parade deed ons denken aan een soort carnavalsoptocht. Er werd snoep te grabbel gegooid en voor allerlei sportactiviteiten verminderingskaarten uitgedeeld (Merry Christmas Sir).

Mercury Bay is heel bekend in de streek, zodoende wandelden we nog een keer naar het strand en zochten achter een zandheuvel beschutting tegen de wind.

Een beetje later in de namiddag aan de kade, keken we toe hoe een vissersbootje met ijs geladen werd en zo verder vertrekkensklaar gemaakt werd. Morgenvroeg om 4 uur trekken ze er op uit voor één dag om "snapper" te vangen. Dat doen ze met behulp van metalen vierkante matjes waar, op de volledige omtrek, haakjes zijn bevestigd met aas eraan. Ze varen maar enkele mijlen in zee. Een goed vangst levert ongeveer 1 tot 1,5 ton vis op. Spijtig dat we morgenvroeg al weg zullen zijn... Je weet wel, we houden van vis.

Op onze terugweg kochten we in kiwiland 1 kg kiwi's voor 1NZ dollar of omgerekend een halve euro. 's Avonds ontmoeten we 2 Belgische meisjes, Femke en Jessie, die aan het einde van hun twee maand durend verblijf in New-Zealand zijn. Hun komst was mij eerder aangekondigd door een Brits koppel die jarenlang voor hun werk in Australië verbleven hadden. Het was voor hen de eerste maal dat ze New-Zealand bezochten. De Benelux en Frankrijk kennen ze vrij goed, met hun boot hebben ze vele waterlopen bevaren.

Geen opmerkingen: