zaterdag 31 januari 2009

31/01: Slechts enkele kilometers gefietst

Zaterdag 31 januari 2009
  • Slechts enkele kilometers gefietst, in totaal 2669 km
Een treinreis in New-Zealand heeft niet die allure van een TGV. Zoals bij de eerste treinrit vanuit National Park Village richting Wellington, vertraagd de trein de snelheid tot max. 30 km/h als hij op hoge bruggen over valleien rijdt of zich slingert tussen de rotsen. Regelmatig verandert de conducteur (of hier de manager) van kepie en wordt een volleerde toeristische gids. Hij of zij geven meer uitleg over plaatsen, zoals bv. hier op deze plaats hebben de blanken een stuk grond van de Maori's gekocht in een bepaald jaar, zodat er een noord-zuid verbinding per trein mogelijk geworden is. In Okahune wordt een pauze van 20 min. ingelast, iedereen uit de trein om de benen te strekken, ook de machinist. Op het perron staat er al een BBQ klaar met gebraden lamsvlees en warme broodjes. Het stationsgebouw doet nu dienst als winkeltje. Als we vertrekken roept men om: nog extra 20 min. pauze. Hier is geen haast om op tijd te komen.

In National Park Village wordt met de bemanning van Auckland gewisseld, zodat iedereen terugkeert vanwaar men komt. In Hamilton roept men om dat de vermoedelijke vertraging ondertussen opgelopen is tot 1u30. Het is bijna donker als we kwart voor negen met onze fietsen op het perron in Auckland uitzoeken, wat nu te doen! De meeste backpackershostels zijn op zaterdagavond fully booked. Ze raden ons ten stelligste af nu per fiets door de stad te trekken. En hier laten de Kiwi's zich van hun beste kant zien. Hulpvaardig als ze zijn zoeken ze samen met ons uit wat de beste oplossing (camping), via treinverbinding, op dit late uur nog mogelijk is. We hoeven zelfs niet te betalen alleen voor de fietsen. Zo is het bijna 22 uur als we ons tentje kunnen opzetten in Avondale, ongeveer twee kilometer van het station.

PS: We ontmoeten deze morgen in Wellington een Duitse fietser. De onfortuinlijke is aangereden door een wagen. Niets gebroken of stuk, maar de rechterarm zit van elleboog tot pols in een verband. De spiegel heeft op die plaats de huid afgeschraapt. Hij kan voorlopig niet verder fietsen en spoort daarom verder naar het Zuidereiland richting Christchurch.

Geen opmerkingen: