donderdag 1 januari 2009

01/01: Blenheim - Ward

Donderdag 1 Januari 2009
Happy Newyear

Blijkbaar is nieuwjaarsdag een dag zoals een ander, aan het straatbeeld merken we geen verschil. Onze favoriete super markt is open zoals gewoonlijk. Het gaat niet vooruit met mij op de camping (opruimen). Ik blijf maar babbelen met een Nederlands koppel (Jan en Rita) wiens beide ouders naar Canada zijn geƫmigreerd. Ook zij maken een fietstocht van drie maanden met twee kleine kindjes, Karina en Markus (8 maand). Daarna houdt het niet op, bij het ontbijt in de keuken treffen we een Nieuw-Zeelands gezin aan, die hun woonst in het Noordereiland wisselen voor eentje in het Zuidereiland. Ze geven ons tips i.v.m. het noordelijk stuk boven Auckland. We willen de Tane Mahuta niet missen; later meer daarover.

Na nog wat inkopen verlaten we Blenheim omstreeks 10 uur. Het landschap is totaal anders. Hier geen groen meer, maar een dorre droge schrale begroeiing. De hoofdkleur is bruin. Voor wijnbouw een uitstekend klimaat denken we, want je vindt de ene Chateau naast de andere.

Uitgestrekte velden met druivenranken

Even buiten Blenheim bezoeken we langs de weg even een "cob cottage". Een lemen huisje daterend van 1840 en gerestaureerd in 1961 door de Marlborough Historical Society Inc. Iets wat je bij ons ook ziet in Bokrijk. Halverwege rijden langs een spoorwegbrug. Hier staat een aandenken, hoe het er op het einde van de jaren 1800 aan toeging. We kunnen ons na het bezoek aan het museum van Wellington beter voorstellen, wat voor pioniers de eerste Nieuw-Zeelanders geweest moeten zijn. We zien foto's hoe men met een span van negen paarden door de rivier waadde. De brug was essentieel voor de treinverbinding Picton - Christchurch. Voorbij het dorpje Ward zien we ter hoogte van Ure Road "Pedallers rest". Een boerderij waar fietsers onderdak krijgen met alle faciliteiten. Het ligt 1,5 km van de HS1 in een rustige omgeving, achter een wijngaardveld.

Geen opmerkingen: