zaterdag 3 januari 2009

03/01: Kaikoura - Christchurch

Zaterdag 3 januari 2009
De ingrediƫnten van de voorbije nacht? Burenlawaai, windkracht 10, om 7 uur begint het regenen en dan gaat het opruimen heel vlug. Het regende de hele voormiddag terwijl we beschut op een bankje vooraan de I site (toeristische info om ons verblijf op het Zuidereiland plannen). We hadden geen zin om met dit weer de 80 km naar Cheviot op een drukke HS1 of te bollen. We kopen voor morgen een kaartje naar Christchurch. Voor vandaag waren geen zitjes meer vrij. We gaan terug naar de camping, sturen dagverhalen en foto's door. Tegen 3 uur vertrekken we voor een bezoekje aan het plaatselijk museum. We passeren het station als de trein voor vandaag richting Christchurch aankomt.

Geen zitjes meer vrij?...

Wie niet waagt wie niet wint. We rijden het perron op en vragen de conducteur of we niet meekunnen. Jawel hoor! Niet zomaar op de trein in een coupe, maar in een open wagon, zonder zitjes, gewoon enkele baren om u aan vast te klampen en ideaal om foto's te maken van het panoramisch uitzicht. Mens ge moet dat eens meemaken, niet te beschrijven, in een rotvaart, een open wagon, het hels lawaai als de trein door de tunnels raast, mensen langs de weg die wuiven, een sensatie, een roetsjbaan heeft er niets aan. Na drie kwart van de rit belanden we in een thunderstorm met regen, bliksem, hagel, alles erop en eraan. We kunnen net schuilen in een klein hoekje vooraan van de wagon. Het is een gekletter vanjewelste zoals de hagelstenen tegen de andere wand van de wagon spatten. Een belevenis, het deert ons niet. Langs de weg staat het verkeer stil door de hagel, het is net of het gesneeuwd heeft. Even later stopt de trein om reizigers af te stappen. Net op tijd, zo konden wij een zitje in pikken. Deze treinreis zullen we nooit vergeten.

Stipt op tijd arriveren we in Christchurch. De camping is niet ver meer. In het stationsgebouw valt ons oog op de herdenkingsplaat "De Slag van Passchendaele" van de oorlog 14-18. In vele steden en dorpen zien we monumenten die "Den Grooten Oorlog" herdenken.

Geen opmerkingen: