maandag 26 januari 2009

26/01: Glenhope - Nelson

Maandag 26 januari 2009
  • Glenhope - Nelson 97 km, in totaal 2508 km en 7u55 onderweg (5u50 gefietst aan 16,95 km/h en max. 60 km/h)
Vandaag moesten we twee "saddles" over. Nr. 1, Hope Saddle gevolgd door een steile afdaling. Het was nog niet hoog genoeg voor ons, we reden verder tot de look out, 150 meter verder. Bovenaan een panorama, op een koperen plaat konden we ons beter oriƫnteren in het landschap tussen de vele bergen. Nr. 2, Spooner's Saddle was nog steiler. Ondertussen was het middag en warmer. Deze keer hadden we geen zin om er nog 50 hoogtemeters aan toe te voegen. Daarna ging het in volle vaart richting Richmond. Bij de I Site haalden we inlichtingen i.v.m. het fietspad dat Richmond met Nelson, voor fietsers veiliger, verbindt. Het mens van de I Site moet blijkbaar nog nooit van het fietspad gehoord hebben. Dankzij onze fietsgids vonden we het snel, de camping lag zelfs op deze fietsroute. Een nadeel, het centrum en de supermarkten liggen vijf kilometer verder.

Zoals reeds eerder het ons opgevallen was, dat in sommige dorpjes of streken zoveel eigendommen te koop aangeboden worden, zo viel het ons nu op, bij de doortocht in het dorpje Foxhill, dat ook hier ongeveer 1/4 van de eigendommen te koop zijn. Volgens een Nieuw-Zeelandse dame, die in het Australische Perth woont en werkt, verblijft ongeveer 20% van de Kiwi's in Australiƫ, omwille van de betere werkomstandigheden.

Goed om weten: "Kea's"

In bepaalde streken leeft de kea, een papegaai achtige vogel. Men verwittigd dikwijls toeristen om deze slimme dieren NIET TE VOEDEREN, velen slaan deze raad in de wind. Het zijn lieve beestjes, maar daardoor veranderd hun gedrag in een vernielzucht zonder grenzen. Tenten, ze scheuren ze aan flarden (we hebben zo een tent zelf gezien) alle soorten rubberen dichtingen van wagens ook ruitenwissers worden eruit getrokken en verwijderd in een minimum van tijd. Zadels van fietsen worden gewoonweg vernield en het gaat zo door, ook 's nachts. Onze fietsvriend Adriaan heeft ons enkele foto's laten zien.

Geen opmerkingen: