Van de ene naar de andere gletsjer. Niet ver vandaag, na onze toer van gisteren wilden de spieren niet meewerken. We moesten twee steile beklimmingen op. Het weer viel mee, de zon kwam af en toe eens piepen, van de voorspelde regen was er nog niets te zien. Tijdens de beklimming zoefde het tandemduo ons alweer voorbij, afspraak in de jeugdherberg. De jeugdherberg? Tja den rappen dat ik ben. Toen ik de kamer bestelde keek ik niet goed uit mijn doppen. In plaats van hier te reserveren, bestelde ik een kamer in Dunedin, de andere kant van het Zuidereiland. Maar geen nood, rechtover is er een backpackerhostel, de kwaliteit en service moet er niet voor onder doen. Er is zelfs gratis internet (maar niet rap hoor). En alweer komen we het tandemduo tegen, ze slapen in kamer 18. Rond 16 uur zijn we terug van het bezoek aan de Franz-Josef Glacier. Ook hier het zelfde als bij de Fox, je ziet in de natuur de veranderingen van de gletsjer. In 1750 zou de gletsjer +/- 2 km langer geweest zijn. Maar deze groeit nu weer aan door de overvloedige regen van de laatste decennia. In het toeristenbureau kun je foto's bekijken van de evolutie.
Later op de avond begint het te miesseren, de voorspelde regen komt eraan. We zitten voor twee dagen droog onderdak bij Montrose Backpackers.
Een beetje uitleg bij de namen van de gletsjers
- Julius von Haast, je weet wel, de Haast Pass, was o.a. een geoloog. Hij noemde deze gletsjer naar de keizer Franz-Josef van Oostenrijk en Hongarije in 1865.
- De Fox Glacier werd genoemd naar de eerste minister van New-Zealand, Sir William Fox. Deze reisontdekker werd in zijn jonge jaren geprikkeld door het enthousiasme van Haast.
- Een zekere Leonard Harper reisde in 1857 zo zuidelijk mogelijk, geholpen door de Maori's, tot aan de gletsjers en noemde ze toen Albert en Victoria.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten