zondag 11 januari 2009

11/12: Queenstown - Arrowtown

Zondag 11 januari 2009
  • Queenstown - Arrowtown 32 km, in totaal 1493 km en 3u50 onderweg (2u22 gefietst aan 12,72 km/h en max. 50,2 km/h)
Onze nachtrust was van korte duur. Het lawaai van de uitgangsbuurt duurde tot in de vroege ochtenduren. We blijven hier niet langer en ontvluchten de drukte. Onder een stralende zon nemen we afscheid van onze Spaanse wereldfietser Oier Limon, te volgen op http://oierlimon.blogspot.com. Onze geplande rustdag in Queenstown verleggen we naar het gerestaureerde goudzoekers stadje Arrowtown. Het is hier rustiger en leuker. Onderweg zagen we vanop een brug hoe men met jetboten rakelings langs de rotsen scheerde.


Goudkoorts

We toeren in de namiddag wat rond in het dorpje. We zagen kleine gerestaureerde huisjes van Chinese inwijkelingen uit de jaren 1850. De Chinese goudzoekers waren welkom maar niet geliefd door de Nieuw-Zeelandse bevolking. Daarom hokten ze samen in moeilijke toegankelijke plaatsen langs de oever van de Arrow rivier. De meesten waren afkomstig uit de streek van Kanton. Hier verdienden ze tot vijfmaal meer door naar goud te zoeken dan thuis.

Aan de oever kan je nu voor 10 NZ$ met een schaal de aarde filteren. En jawel, na wat filteren en zeven zagen we in alle schalen het goud glinsteren. We denken eraan hier een paar dagen te blijven, we hebben koorts.

Geen opmerkingen: