vrijdag 13 februari 2009

13/02: Haruru Falls - Kerikeri - Haruru Falls

Vrijdag 13 februari 2009
Op het einde van onze reis fietsen we naar het prille begin van New-Zealand. Kerikeri is een heel belangrijke historische plaats voor New-Zealand, een toeristische brochure zegt ook de hoofdstad van de kiwi(vogel). In Kerikeri "basin" liggen de oudste overeind gebleven Europese nederzettingen. Het was ook voor de Maori's een strategische plaats omdat je van hieruit een veilige en vlotte toegang hebt tot de zee en aan landzijde de Kerikeririver die voor zoet water zorgde. We kregen een rondleiding door dit gehucht, wat ons een betere kijk op het leven van toen opleverde.

"The Church Missonairy Society" stichtte in 1819 de "Kerikeri Mission Station". Het vertelt het dramatisch verhaal over de allereerste contacten tussen de Maori's en de protestantse missionarissen, voorafgaande aan het verdrag van Waitangi. Het was niet alleen een thuis voor een zevental families, maar ook een belangrijke ontmoetingsplaats tussen de Europeanen en de Maori's. Deze omvatte o.a. ook het "Kemphouse". Het oudste houten gebouw in New Zealand waar de familie Kemp in 1832 hun intrek namen en tot in 1974 bewoond werd door hun nakomelingen. Het domein en huis werd in 1976 geschonken aan New Zealand Historic Places Trust (http://www.historic.org.nz).

"The Stone Store" is het oudste overgebleven stenen gebouw in New Zealand. Het deed eerst dienst als opslagplaats voor goederen die na een 6 maand durende overtocht van uit Groot-Brittanniƫ werden aangevoerd. Heel veel later diende het, uitgebaat door de familie Kemp, als winkel. Deze plaats is zo rijk aan geschiedenis, teveel om op te noemen.

Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Mission_House

Geen opmerkingen: