woensdag 11 februari 2009

11/02: Haruru Falls - Paihia, Russell, Waitangi

Woensdag 11 februari 2009
We trekken niet meer verder, we gaan in de voetsporen van de Engelse zeevaarder "James Cook" en dit gebied, zoals hij het noemde "Bay of Islands", wat beter verkennen.

Op slechts 8 km van de camping, zijn 3 toeristische trekpleisters bij elkaar, elk met hun eigen geschiedenis. We fietsten tot aan het strand en namen links de brug over de waitangirivier tot aan de "Treaty Grounds", waar we een Nederlands paar, vroeger ontmoet op de ferryovertocht van Picton naar Wellington terug tegenkwamen, nodigden ons uit voor een koffie en trakteerden ons later met nog meer.

Hier op deze plaats werd op 6 februari 1840 een verdrag gesloten door de meest vooraanstaande Maori's en het Britse Rijk. We bezochten o.a. het in 1932 gerestaureerde koloniaal huis waar destijds het verdrag werd ondertekend "Treaty House".
Het "Meeting House" of "Whare Runanga". Dit gebouw werd ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het verdrag, als Maori ontmoetingshuis opgericht. Binnenin zie je de typische houtsnijkunst waarmee de Maori's hun gebouwen versierden.
Een beetje verder ligt de 35 meterlange oorlogskano, "Ngatokimatawhaorua" (ligt uw tong nog niet in een knoop?). Deze is vervaardigd uit één zeer stevige kauristam en vaart enkel uit op 6 februari op de "Waitangi Day", bemand door 80 man.

Daarna fietsten we door naar Paihia. Alleen bevolkt door touroperators, hotels, boutiques, souvenirshop, restaurants en natuurlijk toeristen. In de jachthaven heerst een gezellige drukte, veel activiteiten spelen zich op en rond het water af. Dolfijnen spotten, vissen, duiken, rondvaarten naar de vele baaien, parazeilen en wie van snelheid houdt "Mack Attack" zoeft tegen 50 knopen of 80 km/h op het water. Eerst wel een speciaal waterpak aantrekken en reddingsvest. Toen we op de ferry naar Russell zaten stoof er zo eentje voorbij. De skipper van het ferry bootje vertelde mij dat de speedboot er 300 liter brandstof doorjaagt in een goed uur. In Russell kuierenden we wat rond. Russell, de allereerste hoofdstad van New-Zealand is een historische stad, met o.a. de oudste katholieke kerk en de "Pompallier Mission", het oudste katholieke missie gebouw. We fietsten verder de "Maiki Hill" of ook "Flagstaff Hill" op. Na het verdrag van waitangi wapperde hier de Union Jack, wat later voor grote ergernis leidde bij de Maori's. Tot viermaal toe werd de vlaggenstok afgehakt. Russell werd zelfs daarna geplunderd en in brand gestoken. Vanop deze top krijg je een uitzonderlijk mooi panoramisch overzicht op Russell en de vele baaien.

Geen opmerkingen: