zaterdag 7 februari 2009

07/02: Waipoua Forest - Opononi

Zaterdag 7 februari 2009
  • Waipoua Forest - Opononi 39 km, in totaal 2980 km en 8u onderweg (3u07 gefietst aan 12,85 km/h en max. 65,2 km/h)
Ontwaken in het bos

Een concert van vogelgezang, de ruisende bomen, in de verte de kabbelende Waipouarivier, een fris briesje onder een staalblauwe hemel. We fietsten 500 meter verder naar het bezoekerscentrum en informeerden ons over de te bezichtigen kaurireuzen. En reusachtig zijn ze zeker. Langs de wandelpaden zien we regelmatig andere minder imposante jongere kauribomen. Vele bordjes wijzen de bezoekers erop, de wandelpaden niet te verlaten en zorg te dragen voor de leefomgeving van deze bomen. Een korte wandeling van ongeveer 20 minuten leidde ons, vanop de bewaakte parking, eerst naar "The Four Sisters", vier giganten, cirkelvormig naast elkaar. Nog iets verder de "Father of the Forest" of "Te Matua Ngahere" slechts een stamlengte van 10,50 meter, maar een omtrek van 16,40 meter, 208 m³ hout!

Twee kilometers verder is er terug een wandelpad naar de "God of the Forest" of "Tana Mahuta". Deze is iets minder breed maar de stamlengte is bijna 18 meter (244 m³ hout). In de winter van 2007 werd deze ernstig beschadigd door een storm, de toekomst is twijfelachtig. Beide reuzen zijn bijna 2000 jaar oud, in de tijd van Julius Ceasar waren het zaden. Er zijn zitbankjes gemaakt bij deze bomen, de aanschijn dwingt een moment van stilte, rust en respect af. We begrijpen nu beter wat de cirkels op de wand van het kaurimuseum in Matakohe betekenden.

(Zitbankje in kaurihout)


( Cirkels op de wand van het kaurimuseum in Matakohe)

Niettegenstaande de korte rit arriveerden we rond 18 uur op de camping van Opononi. Reeds vanop de heuvels van Omapere zagen we het blauwe water van de Hokianga Harbour omsloten door kilometerslange witte zandduinen.

Geen opmerkingen: