vrijdag 6 februari 2009

06/02: Dargaville - Waipoua Forest

Vrijdag 6 februari 2009
  • Dargaville - Waipoua Forest 63 km, in totaal 2914 km en 7uµ30 onderweg (4u10 gefietst aan 14,72 km/h en max. 64,7 km/h)
Vandaag een nationale feestdag: "Waitianga Day"

Op 6 februari 1840 in Waitianga sloten 45 Maori-leiders en het Verenigd Koninkrijk een verdrag. Dat hield in dat de Maori's de soevereiniteit van Groot-Brittannië erkenden en zodoende de rechten kregen als Britse onderdanen. Het grondbezit werd verdeeld wat later leidde tot vele conflicten en oorlogen. Bijvoorbeeld de Taranaki oorlog: 2000 Maori-krijgers hielden het vijf jaar vol tegen een goed bewapend Brits leger van meer dan 10000 man.

Enkele kilometers na de camping passeerden we het werkatelier van Rick Taylor (http://www.thewoodturnersstudio.co.nz/). We zijn anders niet zo tuk op dat soort ateliers, maar deze levert wel prachtig houtsnijwerk. We zagen op dvd hoe men eeuwenoude boomstronken uit de moerassen uitgroef. Volgens Rick zijn deze door een tsunami in het moeras terecht gekomen, 30000 jaar geleden. "De piramides van Egypte zijn eeuwenoud" verduidelijkt hij, "maar dit doosje is gemaakt van hout dat vele duizenden jaren ouder is".

De tocht naar het Waipoua Forest was alweer eentje van heuvel op, heuvel af. We passeerden eerst het Trounson Kauri Park, het kleine broertje van het Waipoua Forest, de laatste overblijfselen van wat vroeger een deel van het noorden van New-Zealand bedekte.

Slapen bij de reuzen

Je fietst niet elke dag door een eeuwenoud woud. Enkele kilometers ervoor passeerden we een bord "Waipoua Forest next 18 km". We merkten het meteen op: de bosgeur, het ruisen van de bomen, de koelte, een heerlijke verademing om na een warme intense fietsdag ons tentje op te slaan.

Geen opmerkingen: