zondag 8 februari 2009

08:02: Opononi - Opononi

Zondag 8 februari 2009
Het is de laatste dag goed weer. Vanop de camping hebben we een prachtig zicht, op de deels begroeide goudgele zandheuvels, aan de andere kant van de Hokianga Harbour. Het strand is aan de overzijde van de straat, maar reeds vroeg in de ochtend is het te heet om te zonnebaden. We verkiezen een bezoekje aan het museum en toeristenbureau.

The Hokianga Dolphin

In 1955-56, gedurende 10 maanden werd dit dorpje overspoeld door duizenden toeristen, die een glimp wilden opvangen van Opo, een dolfijn die dicht tot aan het strand, het gezelschap van mensen opzocht . We keken naar twee korte nieuwsfilmpjes van toen, de toeloop zorgde voor ellenlange files op de toen nog nauwe, bochtige en steile gravelwegen. De vergelijking met de kunstjes, die je soms ziet bij andere dolfijnen waren treffend. Maar lang duurde het niet, na +/- 10 maanden werd het dier zwaargewond aangetroffen. De ene zegt door een dynamietlading illegaal gebruikt door vissers, anderen zeggen, verstrikt in netten. Als aandenken heeft een plaatselijke kunstenaar een beeldhouwwerk gemaakt.

Wat vinden wij, toeristen, van New-Zealand?

Het is regelmatig een gespreksonderwerp op de camping. Deze vraag werd ons meerdere malen gesteld door Kiwi's. Er zijn maar weinigen die dit land bezoeken per fiets, wij vallen altijd op. Blijkbaar willen ze de bevestiging van het positieve wat hun land te bieden geeft. Velen immigreren naar hier, maar jonge mensen trekken tijdelijk naar, bv. Australiƫ, om een derde en veel meer te verdienen. Ze vinden zonder uitzondering, dat ze ver afgezonderd van de rest van de wereld leven. Een gepensioneerde vroeg zich af waarom zijn grootvader destijds naar hier gekomen was. We denken na het bezoek aan Roy, volgende maandag, we een beter idee van de Kiwi's zullen hebben.

's Avonds komt er een tentje bij, naast het onze. Het is een jong Duits paar, allebei ingenieurs, die hier voor twee jaar aan de universiteit komen werken en het nuttige aan het aangename koppelen. Het zijn ook fervente vakantiefietsers, en nodigen ons op 15 februari uit om bij hen een dag te verblijven.

Geen opmerkingen: